[O1] Przeliczanie ilości paliwa

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • zibi72
    Classic
    • 2012
    • 22

Dzięki za trop.

Nie wiem czy zaczynać szukać usterki czy poczekać aż padnie to coś do końca.

Jak coś jest nie do końca zepsute to nawet mechanikowi trudno wytłumaczyć a trudno jeździć z nim po mieście aż do czasu wystąpienia usterki.

Pozdrawiam
    Kazimierz
  • alxxx
    RS
    • 2010
    • 1823
    • Octavia I (1U2)
    • ASZ 1.9 TDI PD 130 KM

Witam

Koledzy co jest odpowiedzialne za przeliczanie ilości paliwa którą możemy zrobić na zapasie jaki mamy w baku? Tablica to przelicza na podstawie poziomu paliwa i spalania? Wyczytałem na forum, że ponoć komputer na podstawie ostatnich 50 przejechanych kilometrów nam to przelicza. Ja miałem pełny bak i pokazywało mi 600km przy czym dawniej ok 1000. Niby jak sprawdzę vagiem zegary to widzi ładnie ilość paliwa, może jakiś inny czujnik uwalony?
    VAG - diagnostyka - kodowania - adaptacje - PIN immo - adaptacje kluczyków
    Jeżeli post okazał się pomocny kliknij

Komentarz

• SMOG_84
      Rider
      • 2009
      • 395

Zamieszczone przez alxxx
      Tablica to przelicza na podstawie poziomu paliwa i spalania?
      Dokładnie tak! Przynajmniej w moim przypadku.

Jak jadę dynamicznie to przy pełnym baku mam wskazanie dajmy na to 820km,

natomiast gdy zmieniam styl jazdy na ECO (hamowanie silnikiem, itp), tym samym zmniejszam średnie spalanie, tablica zwiększa mi max. dystans do 850km.

Tyle wiem sam, ale jaka jest przyczyna to pojęcia nie mam.

Zamieszczone przez alxxx
      Ja miałem pełny bak i pokazywało mi 600km przy czym dawniej ok 1000.
      A średnie masz cały czas na tym samym poziomie?
      O2 1.9 TDI BXE ELEGANCE - SILVER ARROW

Komentarz

• Maicroft
        Moderator
        S_OCP MemberModeratorr
        • 2004
        • 25757
        • Audi

Akumulator odpinales ??
        Spritmonitor.de

Komentarz

• chimek11
          Rider
          • 2007
          • 482

mi najmniej pokazało 1150 km, nie ma znaczenia ile wlejemy ponad odpowietrzenie. zauważyłem że komp przyjmuje max 55 litrów w baku.

Komentarz

• alxxx
            RS
            • 2010
            • 1823
            • Octavia I (1U2)
            • ASZ 1.9 TDI PD 130 KM

No aku było odpinane i to nie raz bo był robiony rozrusznik - w zasadzie bez potrzeby ale był. poźniej była urwana śruba od klemy więc kolejne odpięcie no i tak to wygląda. Troche mnie to dziwi.. bo przy każdym przekręceniu zapłonu komp przelicza na nowo ilość kilometrów

Komentarz

• natash
              RS
              • 2011
              • 2599

Jak odepniesz akumulator, to komp zeruje wszystkie obliczenia, wrzuca na blat 500-600 km i dopiero po 100-200 km wyliczy ile naprawdę można na tym baku przejechać.

Komentarz

• alxxx
                RS
                • 2010
                • 1823
                • Octavia I (1U2)
                • ASZ 1.9 TDI PD 130 KM

Niech będzie, mam turbo po regeneracji to cieszy jazda bez notlaufa to ~6l średnie spalanie. Ale denerwuje mnie temperatura zewnętrzna - naprawde na zawnątrz ok 3-4 stopnie. a mfa mi pokazuje 10-12 stoni. Wymieniłem go ale nowy to samo robi. Co prawda mam zaślepiony grill i w komorze może być wyższa temp. ale żeby aż tak? przeciez po coś jest ta dziurka w atrapie żeby tam śmigało powietrze koło czujnika

Komentarz

• WrooklynUnited
                  Classic
                  • 2011
                  • 4

Mi komp pokazuje od -40 do -45 st. C, gdy temperatura rzeczywista to kilka st. na plusie :-D. Nie wiem, czy muszę cały komputer wymieniać, czy co z tym zrobić. Średnie spalanie pokazuje mi zaniżone, bo max 5,5 l/100km, a faktycznie przy ekonomicznej jeździe pali mi lekko 6l.

Komentarz

• piernik
                    Elegance
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 975
                    • Octavia II combi (1Z5)
                    • BSE 1.6 MPI 102 KM

A może było tak że przed samym tankowaniem pojeździłeś ostro i po tankowaniu komp przelicza sobie ilość paliwa * zużycie z ostatnich X kilometrów (gdzie spalanie było większe) i przez to taki wynik.

Komentarz

• alxxx
                      RS
                      • 2010
                      • 1823
                      • Octavia I (1U2)
                      • ASZ 1.9 TDI PD 130 KM

Z tym spalaniem sobie podarowałem bo tak jak kolega wyzej pisze po wymianie turbiny troche sie człowiek cieszył i noga cieższa

Jeszce pytanko jak fabryka montowała ten czujnik? Tutaj kolega wrzucił fotke..

Mały edit.

Paliwo wróciło do normy (na liczniku) niestety na stacjach po nowym roku już nie bardzo do normy:/. Co do czujnika temp, to zamontowałem sposobem za kratką wlotu powietrza a'la post wyżej i śmiga aż miło.

Dzięki wszystkim za udział w temacie!

Komentarz

Pracuję...